7. Funksjoner i kart¶
7.1. Grunnleggende funksjoner¶
Kartet inneholder en verktøymeny i toppen med kartes basisfunksjoner.
7.1.1. Zoom¶
Zooming i kartet kan skje på mange måter:
Man kan zoome inn og ut ved å bruke musehjulet
Man kan zoome til et egendefinert utsnitt ved å holde inn Shift-tasten samtidig som man «dra ut» en firkant i kartet ved å trykke venstre museknapp og trekker ut rektanglet som kommer til syne. Når man slipper museknappen zoomer kartet til rektanglet du definerte.
Zoom ett hakk inn ved å trykke forstørrelsesglass med et +-tegn.
Zoom ut hakk inn ved å trykke forstørrelsesglass med et --tegn.
Zoom til egendefinert rektangel ved å velge forstørrelsesglasset og «dra ut» en firkant i kartet ved å trykke venstre museknapp og trekker ut rektanglet som kommer til syne. Når man slipper museknappen zoomer kartet til rektanglet du definerte.
7.1.2. Panorering¶
Kartet er i utgangspunktet i panoreringsmodus. Dersom dette ikke er tilfellet kan man velge symbolet for panorering i toppmenyen. Panorering skjer ved å holde venstre museknapp nede mens man drar kartet i ønsket retning.
7.1.3. Objektinforasjon¶
Ved å velge info-knappen i verktøymenyen kan man klikke i kartet og få opp relevant objektinformasjon. Dette gjelder både planflater og infrastruktur. Objektinformasjonen dukker opp i en ny ramme til høyre i kartet. Dersom man treffer flere objekter vil man kunne bla gjennom objekt for objekt.
7.1.4. Kartinnhold¶
Menyen til venstre for kartet har en seksjon med tittel Kartinnhold. Dette representerer de forskjellige kartlagene i kartet. Du kan slå av og på kartlagene ved å slå av eller på avkrysningsboksen ved kartlagets navn.
7.2. Planverktøy¶
Verktøyene for å jobbe med planskisser finner man i venstre meny i kartet ved å ekspandere menypunktet Tegneverktøy. Verktøyene er enkle, og gir mulighet til å tegne, redigere og slette flater.
7.2.1. Tegne trasé¶
For å tegne en trasé velges verktøyet for trasé. Traséen tegnes som en linje som legges i senter av traséen. Knekkpunkter legges inn med et enkelt museklikk, og linjen avsluttes med dobbelt-klikk. Når du har avsluttet linjen får du opp en dialog-boks som ber deg legge inn bredde og dybde på traséen. Det er også mulig å legge inn en kommentar. Se Fig. 7.1. Man kan tegne så mange traséer man vil.

Fig. 7.1 Kart - tegne trasé¶
7.2.2. Tegne flate¶
For å tegne en ny flate velges først verktøyet for flate. Deretter markerer man en flate ved å klikke i kartet der hjørnepunktpunktene i flaten skal være. Man vil se at flaten brer seg ut etter hvert som man klikker. Det avsluttende punktet markeres med et dobbelklikk. Se Fig. 7.2 Kart - tegne flate der de oransje sirklene markerer hjørnepunkter der det er klikket med musa, og en rød ring der flaten er avsluttet med et dobbeltklikk.
Man kan tegne så mange flater man har behov for. Alle flatene vil knyttes til aktuell plan.

Fig. 7.2 Kart - tegne flate¶
7.2.3. Redigere objekter¶
For å redigere/endre et inntegnet objekt velges rediger-verktøyet i menyen. Deretter klikker man på objektet man vil redigere. Hjørnepunkter og knekkpunkter vil da kunne flyttes, og nye knekkpunkter legges til. Når man er ferdig klikkes bare en enkelt gang i kartet utenfor objektet.
7.2.4. Slette objekter¶
For å slette en flate velges sletteverktøyet. Deretter klikker man en enkelt gang på objektet man ønsker å slette.